اهمیت اسیدفولیک در تغذیه و رژیم بارداری
حتماً بارها از مادرانی که قبلاً تجربه بارداری داشتند شنیدهاید که اسیدفولیک مصرف میکردند. اسیدفولیک یکی از مکملهایی است که تمام پزشکان به مادران باردار تجویز میکنند. بدن جنین برای تکامل به این ماده نیاز مبرم دارد، به همین علت زنان در دوره بارداری باید هرروز ۴۰۰ میکروگرم اسیدفولیک مصرف کنند. اسیدفولیک در غذاها نیز وجود دارد، بنابراین مصرف منابع غذایی حاوی اسیدفولیک را نیز به خاطر بسپارید:
- برخی سبزیجات که برگ سبز دارند
- برخی از مکملهای ویتامینی
- بیشتر توتها
- آجیل
- لوبیا
- مرکبات
- غلات صبحانه
مواد غذایی ممنوعه بارداری
یک سری از مواد غذایی نیز منع مصرف در دوران بارداری دارد که شامل موارد ذیل می باشد:
- شیر و لبنیات پاستوریزه نشده
- غذاهای دریایی دودی
- انواع گوشت به صورت خام و کامل پخته نشده
- تخم مرغغ عسلی و یا نیم پز
- مصرف سوشی( ماهی و غذاهای دریایی پخته نشده )
- مصرف بیش از حد مواد کافئین دار
- غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس
- تنقلات فرآوری شده که در واقع مواد مغذی کم و در عوض دارای نمک شکر و یا چربی بالایی هستند.
- مصرف الکل
https://www.fatemetabatabaei.com/
پس چه چیزی ایمن است؟
برخی از انواع غذاهای دریایی حاوی جیوه کمی هستند. دستورالعمل های غذایی ۲۰۲۰-۲۰۲۵ برای امریکایی ها مصرف ۸ تا ۱۲ اونس (۲۲۴ تا ۳۳۶ گرم) – معادل دو یا سه وعده – از غذاهای دریایی در هفته در دوران بارداری را توصیه می کند. این ماهی ها را در نظر داشته باشید:
- ماهی آنچوی
- گربه ماهی
- ماهی کد
- شاه ماهی
- کنسرو ماهی تن سبک
- صدف اقیانوس آرام
- پولاک
- ماهی سالمون
- ساردین
- shad
- میگو
- تیلاپیا
- ماهی قزل آلا
با این حال، ماهی تن سفید (آلباکور) را حدود ۶ اونس (۱۶۸ گرم) در هفته مصرف کنید.
از خوردن غذاهای دریایی خام، نیمه پخته یا آلوده خودداری کنید:
برای جلوگیری از باکتری ها یا ویروس های مضر در غذاهای دریایی:
- از ماهی خام و صدف پرهیز کنید. نمونه هایی از غذاهای خام یا نیم پز که باید از آن اجتناب کنید عبارتند از: سوشی، ساشی می، سرویچه و صدف خام، گوش ماهی
- از غذاهای دریایی منجمد یا نپخته پرهیز کنید. مصرف غذاهای کنسرو شده مشکلی ندارد.
- غذاهای دریایی را به درستی بپزید. ماهی را در دمای ۱۴۵ فارنهایت (۶۳ درجه سانتی گراد) بپزید. ماهی زمانی پخته شده است که به صورت تکه ای از پوست جدا می شود و سرتاسر آن مات به نظر می رسد. میگو، خرچنگ وگوش ماهی را بپزید تا سفید شیری شوند. صدف ها، را بپزید تا پوست آنها باز شود. هر صدفی که باز نمی شود را دور بریزید و مصرف نکنید.
از گوشت، مرغ و تخم مرغز نیم پز پرهیز کنید:
در دوران بارداری، شما در معرض خطر مسمومیت غذایی باکتریایی هستید. واکنش شما ممکن است شدیدتر از زمانی باشد که باردار نبودید. به ندرت، مسمومیت غذایی بر نوزاد نیز تاثیر می گذارد.
برای پیشگیری از بیماری های ناشی از غذا در تغذیه دوران بارداری:
- گوشت و مرغ را قبل از مصرف به طور کامل بپزید: برای اطمینان در زمان پخت گوشت از یک دماسنج استفاده کنید که مطمئن شوید دما به اندازه کافی بالا ست.
- هات داگ ها و گوشت های کالباسی را تا زمانی که بخار داغ از آنها بلند می شود گرم کنید – یا کلا از مصرف آنها خودداری کنید: آنها می توانند منبعی از بیماری مسمویت غذایی نادر ولی جدی به نام عفونت لیستریا باشند.
- تخم مرغ ها را بپزید تا زرده و سفیده ها سفت شوند: تخم مرغ خام می تواند به باکتری های مضر آلوده شود. از غذاهایی که با تخم مرغ خام یا نیمه پخته تهیه می شوند، مانند اگ ناگ، سس هولندی تازه یا خانگی، سس سالاد سزار پرهیز کنید.
بسیاری از افراد فکر می کنند که خانم های باردار برای دو نفر باید غذا بخورند در نتیجه دوبرابر حالت طبیعی. این امر اما درست نیست!
بسیار مهم تر از ان تغذیه سالم با میوه ها و سبزیجات تازه ، ماهی ، شیر ، محصولات لبنی و چربی های با کیفیت بالا است. بسیار نوشیدنی استفاده کنید بهتر است اب و یا چای شیرین نشده استفاده شود. هیچگونه رژیم غذایی نگیرید ، روزه نگیرید حتی به دلایل مذهبی. رژیم و روزه برای افراد باردار مضر است.
نکته مهم برای رشد سالم فرزند شما این است:
- اسید فولیک: در اسفناج ، بروکلی ، زرده تخم مرغ، گوجه ، موز
- اهن: در گوشت ، فلفل سیاه ، دارچین، جعفری ، لوبیا ، نخود ، عدس ، کنجد ، ذرت و خشکبار
- ید: از غذاهای حاوی ید استفاده کنید!
- کلسیم: در شیر ، محصولات لبنی ، کلم ، گل کلم ، تره فرنگی ، فنل
تمامی سوالات خود را با پزشک تان مطرح کنید و سایر اطلاعات را در سایت فاطمه طباطبایی مطالعه کنید
در آخر…
همانطور که گفته شد مصرف مواد غذایی زیادی در دوران بارداری مورد نیاز نمی باشد به طوری که به صورت میانگین فقط 300 کالری بیشتر از میزان طبیعی روزمره مورد نیاز می باشد و میزان متوسط افزایش وزن در دوران بارداری حدود 8 ال 15 کیلوگرم می باشد.